Gravermedhjælpere på skolebænken

plus

Gravermedhjælperne på en kirkegård sørger for, at kirkegården er et velplejet og rart sted at gæste. Men der er også en anden side af jobbet – nemlig at stå ansigt til ansigt med de besøgende på kirkegården. I vinterens løb har gravere fra Lolland-Falster været på kursus og fået ny inspiration til begge sider af deres job.

Kurset for gravermedhjælperne og andre ansatte på kirkegårdene strakte sig over seks uger i januar-februar og blev til i et samarbejde mellem Lolland-Falsters Stift og VEU-center Øst og Øerne (repræsenteret ved SOSU, VUC og CELF i Nykøbing F.) Kursusforløbet var unikt, da det kombinerede praktisk og faglig uddannelse. VUC Storstrøm stod for den faglige del med dansk, matematik og it. SOSU-uddannelserne i Nykøbing F. varetog undervisning i håndtering af sorg og krise, mens CELF stod for undervisning i ikke-kemisk ukrudtsbekæmpelse, pleje af grønne arealer samt pasning og pleje af kirkegårdsanlæg.

Det var en konkret henvendelse fra en gravermedhjælper på Lolland-Falster, der blev startskuddet til kurset, fortæller Lars Hansen, markedskonsulent hos CELF: ”Gravermedhjælperne ønskede et kursus her på Lolland Falster, da alle uddannelsesmuligheder ellers ligger et stykke vej væk. Vi samlede en masse gravere og spurgte ind til deres ønsker, og fandt af den vej ud af, hvad indholdet i kurset skulle være.” Kursusrækken blev tilrettelagt, så det både henvendte sig til folk i arbejde og til ledige.

Tilfredse kursister

Kombinationen af faglig og praktisk undervisning blev vel modtaget af kursisterne, der med kurset nu føler sig endnu bedre klædt på til at møde de mennesker, der kommer og går på kirkegårdene, og til at passe og pleje de grønne områder: ”Jeg tog på kurset i håbet om at få nye ideer og flere kompetencer i mit job som gravermedhjælper, og det har jeg helt sikkert fået. Vi har blandt andet lært, hvordan vi kan bruge kirkegårdene fremadrettet, hvor tendensen er små urnegravsteder og ikke familiegravsteder og samtidig bevare kulturen på kirkegårdene,” fortæller kursist Bettina Poulsen.

Fakta

Kurset varer 6 uger og udbydes næste gang til januar 2013. Kursusstedet er Maribo. Mere info kan fås hos:

Lars Hansen, lhan@celf.dk / 6163 2809, markedskonsulent hos CELF

Jette Ahrendt Christensen, jec@vucstor.dk / 2926 7178, uddannelseskonsulent hos VUC Storstrøm

Lise Gerd Larsen, lla@sosunyk.dk / 2176 6250, kursuschef hos SOSU Nykøbing F.

VEU-center Vestsjælland | veu@veucentervestsj.dk | Bredahlsgade 1 B | 4200 Slagelse | Persondatapolitik på hjemmesiden | © 2018 Facebook Linkedin