Når bogstaverne bytter plads

plus

Ordblindhed er for mange et væsentligt handicap, men der er hjælp at hente i smartphonen.

 

Vidste du, at der findes et hav af apps, små programmer til smartphone eller tablet, som kan lette hverdagen væsentligt for ordblinde og læsehæmmede?

 

Det ved de færreste, og der er derfor altid stor deltagelse, når VUC Storstrøm afholder gratis temaaftener om muligheder for ordblinde. I foråret blev der afviklet et arrangement i samarbejde med HK Sjælland, som havde særligt fokus på, hvilke muligheder man har, både når man selv er ordblind, eller hvis ens pårørende er ordblind.

 

En af deltagerne var Gibber Larsen, som har ordblindhed i familien, og hun syntes, hun fik så meget ud af kurset, at hun allerede nu har tilmeldt sig et opfølgningskursus.

 

"Det kan være svært at finde information, og jeg synes ofte, ordblinde overses.  Hvis man fx mangler et ben, så får man tilbudt en protese, men som ordblind kan man bestemt ikke være sikker på at få tilbudt hele pakken, og det kan tage rigtig lang tid, før man bliver udredt", forklarer Gibber Larsen.

 

VUC Storstrøms kurser ledes oftest af konsulent Christian Bock, der selv er svært ordblind. Gennem årene har han sat sig grundigt ind i de mange muligheder, der i dag findes i elektroniske hjælpemidler, og deltagerne får selv mulighed for at prøve forskellige små programmer og apps, på deres smartphone. Christian Boch demonstrerer også, hvordan man scanner en tekst, så man kan få den læst op.

 

De små trick kan lette hverdagen for rigtig mange, mener Gibber Larsen, og hun ville ønske, flere fik kendskab til dem.

 

"Jeg er sygeplejerske og har arbejdet med unge mennesker mange år. Rigtig mange af dem har læseproblemer" siger hun. 

plus

I år er der ekstra fokus på ordblindhed, idet 3F har fået midler via LKV–projektet ”Læsning og Kommunikation i Virksomhederne” til at afvikle møder i virksomhederne, og ad denne vej give medarbejdere, der ikke har tilstrækkelige almene færdigheder, mulighed for at se og høre mere. Herved kan medarbejderne på sigt også varetage de krav, der stilles via fx smartphone.

 

VUC Storstrøm har indgået samarbejdsaftale med 3F, og har derfor midler til at afholde informationsmøder rundt i vores geografiske område. Er I interesseret i at få besøg og få demonstreret de muligheder der findes, kan Jette Bakkedal, VUC Storstrøm, kontaktes på telefon 4087 1505 eller mail: jba@vucstor.dk 

VEU-center Vestsjælland | veu@veucentervestsj.dk | Bredahlsgade 1 B | 4200 Slagelse | Persondatapolitik på hjemmesiden | © 2018 Facebook Linkedin