”Ny vin på gamle flasker”, fortælling fra en EUV1-elev

plus

UDDANNELSE SOM 60 ÅRIG? –Ja, det kan godt lade sig gøre!

Jeg hedder Pia Nyc-Jensen, og har arbejdet som madmor i en udflytterbørnehave i snart 6 år. Jeg har altid været glad for at lave mad, og der har altid været madlavning indover næsten alt, jeg har lavet, og gennem årene har jeg fået en masse erfaring. Jeg havde dog aldrig fået taget mig en uddannelse, og det pinte mig lidt.

 

I forsommeren 2015 begyndte jeg at miste arbejdsgejsten og overvejede, om jeg skulle se mig om efter noget andet. En dag spurgte min leder, om jeg ikke havde lyst til at tage nogle kurser? Joh, det ville jeg da gerne, men følte mig ikke rigtig motiveret. Jeg spurgte, halvt i sjov, om jeg så ikke kunne få lov at tage en merituddannelse (EUV – erhvervsuddannelse for voksne) som ernæringsassistent. Min leder var meget positiv, og bad mig undersøge det nærmere.

 

Jeg ringede til ZBC i Roskilde, hvor jeg tidligere havde taget en del kurser, og her var man ved at planlægge et nyt forløb for voksne på merit, og det var rent held, at der var plads til mig.

 

Jeg fik en kompetencevurdering og fandt ud af, hvor meget jeg egentlig havde i min rygsæk, og at jeg kunne blive uddannet som ernæringsassistent på kun 7 måneder!! Der blev lavet en uddannelsesplan for mig, jeg fik talt med min leder, og der blev fundet en vikar, så børnene i børnehaven stadig kunne få mad.

 

I oktober 2015 begyndte jeg på min første rigtige uddannelse, som 59 årig, og det var noget af en oplevelse. Det var en rigtig god klasse med meget motiverede og målrettede piger med god humor. Vi havde alle forskellige erfaringer fra forskellige institutionstyper. Jeg var den ældste i klassen, og i begyndelsen var jeg nervøs for, om jeg kunne klare det, både bogligt og fagligt. Jeg faldt hurtigt godt ind i rytmen, og de dygtige lærere gjorde deres til, at jeg følte, jeg kunne det her.

plus

Jeg bestod ernæringshjælpereksamen i december. Gradvist blev tingene lidt sværere. Der var ofte skriftlige opgaver, af og til blev der kæmpet med it, og man var dødtræt, når man kom hjem. Der var dage, hvor jeg var parat til at opgive, men jeg vidste også, at uddannelsen ville blive den store belønning, og jeg fortsatte! Vi hjalp og støttede hinanden i klassen i de svære tider, og var der for hinanden. I maj måned kom den store svendeprøveopgave med eksamen. Den klarede jeg godt, og jeg er taknemmelig over, at jeg har været heldig at få chancen!

 

Dette uddannelsesforløb har uden tvivl været noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg vendte tilbage til min arbejdsplads med motivation, erfaring og papirer med bevis på, at det godt kan lade sig gøre at tage en uddannelse i så sen en alder.

v/Pia Nyc-Jensen, 60 år og nyuddannet ernæringsassistent

I forlængelse af historien om Pia kan der ude i køkkenerne være ufaglærte (dig selv, din kollega eller medarbejdere), for hvem det vil være relevant at undersøge mulighederne for at tage en afkortet uddannelse til ernæringshjælper eller ernæringsassistent

Vil du vide mere, kan du kontakte VEU-konsulent Maj-Britt Duus på tlf. 4634 6313 eller mail madu@zbc.dk

FAKTA

  • EUV er erhvervsuddannelse for voksne over 25 år, og er et kortere målrettet forløb end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge.
  • Uddannelsesforløbet afhænger af den erfaring og uddannelse, man har i forvejen.
  • Det er erhvervsskolen, der udbyder uddannelsen, som vurderer, om arbejdserfaring og uddannelse er relevant og dermed om - og i hvilket omfang - uddannelsen kan afkortes. Dette sker på baggrund af en RKV (realkompetencevurdering), der inddrager ansøgers samlede viden, færdigheder og kompeten­cer, uanset hvor eller hvordan, de er erhvervet. 

VEU-center Vestsjælland | veu@veucentervestsj.dk | Bredahlsgade 1 B | 4200 Slagelse | Persondatapolitik på hjemmesiden | © 2018 Facebook Linkedin